esport embaràs

Els beneficis que ens aporta l’esport són innumerables, per això no ens plantegem de cap manera perdre l’hàbit de practicar-ne en cap etapa vital. Els 9 mesos d’embaràs poden ser meravellosos i durs alhora, però per molt excepcionals que siguin no tenim motius per deixar de moure’ns: nedar, pedalar o caminar poden ser algunes de les moltes opcions.

Ara bé, amb el nen a dins canvien algunes coses en la pràctica esportiva. A continuació us responem unes quantes preguntes sobre l’esport durant el període d’embaràs.

 

Quins són els beneficis específics de l’esport en embarassades?

Alguns símptomes de l’embaràs com l’estrès, la fatiga, l’insomni, el dolor lumbar o les rampes es poden prevenir fent esport. A més d’aquests beneficis ja sabeu que movent-nos millorem la circulació sanguínia, la capacitat pulmonar, les defenses i regulem el ritme intestinal. Físicament i psicològica ho notarem.

 

Quines èpoques de l’embaràs són les més idònies per fer-ne i quines ho són menys?

Si dividim el període en trimestres, el més indicat per practicar esport és el segon, ja que és l’etapa en què la dona es troba en millor estat físic i mental perquè ja s’ha acostumat als símptomes i la panxa encara no és de grans dimensions.

Durant els 3 primers mesos d’embaràs no es recomana la pràctica esportiva, però es pot fer. Això si, l’exercici ha de ser extremadament suau perquè és el període d’implantació de la matriu i quan més risc d’avortament hi ha.

I en la recta final de la gestació també es pot fer exercici però tenint en compte una consideració important: S’han d’evitar els sobreesforços perquè el cansament és més immediat i hi ha més risc de caigudes.

 

Com s’ha de modificar la rutina d’entrenament?

Depèn de com sigui la rutina i de quin esport s’estigui practicant s’hauran de canviar més o menys coses. Per començar aquells esports amb risc de caigudes o cops freqüents s’han d’apartar perquè podrien ser perillosos pel fetus. El que també és lògic que s’arraconin són les pràctiques extenuants, per tant el ritme de competició queda prohibit.

Com veiem, les rutines s’han d’adaptar de manera que en rebaixem la intensitat. Això pot fer-se de moltes maneres: passejos de mitja hora al dia a bon ritme, exercicis dins l’aigua tres dies a la setmana durant mitja hora o pedalades per llocs plans de, també, mitja hora.

  • Córrer, o més aviat caminar ràpid, és recomanable fins a l’últim trimestre. En aquest tram final el volum de la panxa farà que mantenir l’equilibri sigui més difícil i el risc de torçar-se els turmells serà més alt.
  • Nedar és sempre recomanable perquè no comporta cap risc excessiu. A més, és una activitat que posa en especial sintonia a mare i bebè.
  • Pedalar es pot fer durant tota la gestació, això si l’entorn s’haurà de canviar a mesura que avancin els mesos. Durant la recta final serà millor que s’utilitzi la bicicleta estàtica, preveient així caigudes.

El que ha de quedar clar és que les rutines poden mantenir-se al llarg de tota la gestació.

 

Què més es pot fer a part de córrer, nedar o pedalar?

Aquestes són les pràctiques més esteses, però tenim altres i molt variades opcions per estar en forma durant l’embaràs. Fer yoga o pilates pot anar molt bé per relaxar el cos i la ment i per preparar la dona per l’esforç del part. Tres hores setmanals d’una d’aquestes sessions poden ser de gran ajuda, ja que també afavoreixen la circulació de l’àrea abdominal i fan augmentar la flexibilitat i la resistència.

La dansa del ventre és més perillosa, ja que hi ha moviments abdominals molt bruscos que en els primers mesos poden produir un avortament espontani. Per això, se’n recomana la pràctica a partir del tercer trimestre, quan la panxa ja limita els moviments que es poden fer.

 

En quins casos no és recomanable la pràctica d’esport durant l’embaràs?

S’ha d’evitar l’esport quan es tracta d’embarassos delicats inclús en la majoria d’embarassos múltiples. Si es donen casos de placenta prèvia o trencament de membranes previ també s’haurà d’aturar l’activitat. La hipertensió i els problemes cardiovascular també seran motius suficients per deixar durant uns mesos la rutina d’entrenament.

 

Esperem que us hàgim resolt alguns dubtes. Si en teniu més, no espereu a contactar-nos, ja sigui per e-mail (info@fisioterapiaclavera.com), telèfon (938 796 617 · 682 731 036) o venint-nos a veure als nostres centres.