10 trucs per evitar les agulletes o tiretes

En primer lloc us hem de dir que les paraules “agulletes” o “tiretes” són barbarismes, i per tant, no haurien d’utilitzar-se. En Català les paraules correctes són cruiximent, adoloriment, fiblades, punxades, etc. Però perquè ens entenguem seguirem parlant d’”agulletes”.

Tots sabem què són i tots les hem patit alguna vegada. Les agulletes arriben després d’una activitat física excessiva o poc freqüent, i sovint són l’excusa perfecta per abandonar la pràctica de l’esport per un cert temps. A continuació volem explicar-vos què són aquests dolors musculars, què podem fer per evitar-los i com podem reduir les molèsties que provoquen.

Què són les agulletes?

Els dolors musculars d’origen retardat (coneguts amb el nom d’agulletes) es produeixen a causa d’una reacció inflamatòria en resposta als micro traumes que han tingut lloc a les fibres musculars durant un augment de la intensitat o del volum de l’entrenament. És per això, que aquelles persones que no estan acostumades a realitzar activitats físiques els afecten amb més freqüència.

Aquestes molèsties als músculs són, com diu el seu nom científic, retardats. Per tant, normalment apareixen abans de les 24 hores posteriors a l’exercici, i tenen el seu punt àlgid entre el segon i el tercer dia. Aquesta demora és el que diferencia les agulletes de les lesions, o sigui que si les noteu, no patiu perquè desapareixeran. Això sí, quan estireu o moveu el múscul afectat durant els dos dies següents, notareu les punxades.

Les persones que fa temps que no entrenen o que tenen poca experiència, són els principals afectats. Cada entrenament serà quelcom nou pels músculs que s’hauran d’adaptar a la intensitat i a la freqüència de l’exercici. El procés d’assimilació dels músculs pot durar unes setmanes, inclús mesos, fins que finalment els dolors posteriors disminuiran o desapareixeran.

Com reduir-ne el dolor?

Les primeres recomanacions són per fer menys molestes aquestes punxades musculars, encara que els cinc remeis que us proposem no són 100% eficaços. Com se sol dir: el temps ho cura tot, en aquest cas també és així si reposeu uns pocs dies (de 3 a 7) el dolor anirà desapareixent. Si voleu solucions que el puguin calmar una mica, aquí les teniu:

  • Massatge esportiu: Algunes investigacions han confirmat un massatge suau sobre els músculs que s’han exercitat pot reduir el dolor i la inflamació.
  • Bany de gel: Mètode utilitzat per molts atletes professionals i que, tot i que els estudis no ho corroboren, pot servir per reduir les punxades.
  • Prendre antiinflamatoris: Els ibuprofens, les aspirines o el sodi funcionen per alleujar les molèsties musculars, encara que només temporalment.
  • Realitzar estiraments suaus: fent-los el cos pot sentir-se reconfortat i fer que el dolor es difumini entre la sensació de benestar. De totes maneres tampoc està comprovat.
  • Recuperació activa: Just després d’un entrenament intens es pot utilitzar aquesta tècnica fent exercicis aeròbics per retornar el cos a la calma. Amb la recuperació activa s’ajuda al fet que la sang circuli i així les punxades posteriors disminueixen.

Com evitar les punxades?

Per aquells que directament no vulguin tenir punxades, les solucions són més clares:

  • No augmentar massa la intensitat, el volum o la càrrega de la teva rutina: Si no tenim mesura en aquests aspectes, el nostre cos se’n ressentirà, val la pena incrementar gradualment i adequada l’exercici.
  • Exercicis nous amb menys càrrega: Al començar amb un moviment o exercici que no has provat mai, fixa’t més en perfeccionar la tècnica abans de repetir-lo o augmentar-ne la intensitat.
  • Vigilar amb l’entrenament pliomètric (de salts): Aquest tipus provoca moltes agulletes, per això es recomana incorporar-lo gradualment amb les setmanes.
  • Tenir un bon pla setmanal: Si vas canviant de rutina d’exercicis cada setmana, els teus músculs no s’hi adaptaran. En canvi, si t’organitzes la setmana o, encara millor, el mes amb constància en l’activitat, el cos t’ho agrairà.
  • Aminoàcids al acabar l’entrenament: Ingerint aquestes proteïnes amb pastilles o aliments després de l’activitat alleuja considerablement el dolor de les punxades.

Tot i que poden molestar, inclús ésser doloroses, les agulletes provoquen un estímul que provoca la creació de fibres més fortes i resistents, per tant, podem dir que són beneficioses pel nostre cos.

Esperem que l’article us hagi servit. Potser seguireu tenint punxades (moltes vegades són inevitables) però tindreu més informació al respecte i sabreu com tractar-les millor.

Per qualsevol dubte deixeu un comentari a continuació, escriviu-nos al nostre Facebook o truqueu-nos directament a la consulta.