A ningú li agrada canviar de sabatilla. És cert que els canvis són bons i que veure’ns amb un calçat nou pot revitalitzar-nos una mica, però també és veritat que quan el nostre peu s’ha acostumat a unes sabatilles esportives i aquestes ens agraden el canvi pot ser dolorós. De totes maneres, el recanvi és inevitable. Si les fem servir, un cop haguem fet 800 o 1.000 quilòmetres començarem a notar com les soles i les plantilles estan força desgastades.

És llavors quan, ens agradi o no, haurem de renovar l’armari dels peus perquè ens estarem fent un flac favor si continuem amb les “bambes” de sempre. Podem tenir molèsties per la mala subjecció del calçat o problemes a la planta del peu pel desgast de la sola. Però no estem aquí per parlar-vos de com han de ser les sabatilles que us compreu això ja ho vam fer quan parlàvem dels consells per anar ben calçats. Ara us volem explicar com fer que les sabatilles per anar a fer esport us durin més. Aquí van els cinc trucs.

  1. Assecar-les bé un cop acabem l’activitat

Tant si hem trepitjat algun bassal com si no, segur que quan arribem a casa tindrem les sabatilles molles. A vegades d’aigua i sempre de suor. En treure-te-les: afluixa els cordons, treu les plantilles i obre tant com puguis el forat on poses el peu. D’aquesta manera s’assecaran més de pressa i evitarem que el material quedi humit i es vagi fent malbé.
(apunt: si estan molt molles, ompliu-les amb paper de diari)

  1. No fer servir sempre les mateixes

Tenir dos parells de bambes és bàsic per qualsevol esportista. Mentre en fem servir unes les altres descansen, d’aquesta manera aconseguim que la sola s’hagi pogut recuperar de la pèrdua d’esmorteïment que pateixen després de cada entrenament. Amb dos dies de repòs tindrem exactament la mateixa sabatilla amb la que vam sortir el penúltim cop.

  1. Que no bullin massa

La calor al peu produïda per la suor també pot afectar a l’estat del calçat. Per això, quan haguem acabat l’activitat ens les traurem de seguida. Si ens les deixem posades, la suor s’acumularà – molt més si no portem uns mitjons adequats – i el cos de la sabatilla es pot anar degradant.

  1. No fer-les servir per tot

Les sabatilles per córrer són per córrer, no per utilitzar-les a totes hores i per qualsevol activitat esportiva. Per caminar a la muntanya o per jugar a bàsquet o a futbol, per exemple, ja hi ha calçat especialitzat que ens ajudarà en les particularitats de cada pràctica.

  1. Respectar les seves funcions

En consonància amb el punt anterior, cal tenir clar que les sabatilles per córrer estan fetes per trepitjar cap a una direcció constant i en terrenys uniformes, sense gaire desnivell. De seguida que les fem servir per usos que no són els seus, ens trobarem en què parts de la sabatilla se’ns malmeten o que la vida útil del calçat es redueix considerablement.