sunset-summer(1)

Pràcticament sense adonar-nos-en la tardor se’ns ha posat dins el cos, ja estem a octubre i les temperatures han baixat a poc a poc però sense aturar-se. És en aquestes dates quan ens adonem que algunes fruites i vegetals d’estiu ja no tenen res a pelar i que toca mirar quins són els aliments de temporada. Des de Fisioteràpia Clavera us llistem els 5 més complets pel que fa a les proteïnes que porten i pel que fa a maneres de cuinar-los.

1. Pera

A qui no se li posa bé una pera? Per començar el dia, berenar o bé de postres les peres són indispensables a la tardor. Pels que no tingueu controlades les seves virtuts proteiques, una peça porta 6 grams de fibra, 2 de calci i 26 de carbohidrats. Per traduir aquestes xifres es pot dir que menjar peres ens ajuda a controlar el colesterol i els nivells de sucre en sang, a tenir una bona salut del cor i reduir el risc de càncers, com el de còlon, o els ictus en un 50%.

pera

L’alta quantitat de fibra -una pera conté 1/5 part de la dosi de fibra diària- és la que la fa ser tan beneficiosa, no dubteu en provar-la de mil i una maneres: sola, al forn, bullides, al vi o com a contrapunt dolç en amanides o sopes.

2. Col de Brussel·les  

col

En aquest cas un vegetal que no és tan conegut però que afegir-lo a la nostra dieta pot tenir alts beneficis per a la salut. Què abunda en aquesta verdura? Doncs, les proteïnes, les vitamines (sobretot la C i la K), la fibra, els minerals i els antioxidants. Aquestes particularitats fan que les cols belgues millorin el metabolisme dels ossos i ens protegeixen de malalties com l’anèmia, a més, també l’alta quantitat de vitamina C ens pot ajudar a superar refredats o restrenyiments. Pel que fa a la vitamina K, ens serà beneficiosa per tenir una coagulació de la sang correcta.

 

No hi ha excusa per no menjar-ne aquests mesos, o potser si? El sabor de les cols de Brussel·les no és per tots els paladars, a molta gent no li agraden, això es pot resoldre, però, cuinant-les de maneres poc habituals. Si les fregim, en comptes de bullir-les, i hi tirem un rajolí d’oli i una punteta de sal gruixuda quedaran d’escàndol, ja veurem a qui no li agraden llavors.

calabaza sobre fondo blanco con pieza cortada

3. Carbassa

Una de les verdures per excel·lència de la tardor, no només s’han de foradar per Halloween, menjar-les també. Els beneficis són innumerables però el seu alt contingut en vitamina A i fibra fa que menjar-ne setmanalment redueixi el colesterol i eviti el restrenyiment. Semblants als de la pera, entre els beneficis de la carbassa també s’hi troba una millor circulació de la sang i ajuda a perdre pes, ja que és un aliment de poques calories però que treu la gana i elimina líquids.

D’idees per posar-la al plat no cal que us en donem – tots sabem com està de bona la crema de carbassa, per exemple – però sí que us podem recomanar que aprofiteu també les llavors. Aquests secrets interiors són alts en fibra, vitamines, antioxidants i minerals i contenen un aminoàcid que et fa estar de més bon humor. Per picar estan delicioses.

4. Coliflor

Tot i que d’aparença pot semblar avorrida aquest vegetal podria ser el substitut perfecte de la patata, ja que xafada té un gust similar i, atenció, té la meitat de calories. A més, cada peça conté fitoquímics anticàncer i altes quantitats de vitamina C, de fet el 80% dels valors diaris que es recomana prendre de la vitamina. A l’igual que les cols de Brussel·les ens ajudaran a fer-nos més immunes a les infeccions externes.

coliflor

 

 

5. Moniato moniato

Un clàssic de la tardor que no podia faltar a la llista, els moniatos són plens de dolçor natural i perfectes per acabar un àpat de manera potent. Rics en calci, potassi, fibra i vitamines A (mig ja porta tota la dosi diària que necessites) i C (una tercera part de la que necessites). Té propietats antiinflamatòries i es recomana per aquells que pateixen asma o artritis.

Una combinació explosiva i boníssima és la que barreja el fruit de tardor amb iogurt grec i nou moscada. Proveu-ho i ens dieu què us sembla.